Vse novice / All news

Razstava slik Objavljeno: 09.03.2018

V Centru smo ugotovili, da je nastalo ogromno lepih in zanimivih slik na naših mikroskopih. V sodelovanju z odlično ekipo Printaj.si smo prve slike tudi že obesili.

Šolanje novih SEM operaterjev Objavljeno: 27.02.2018

Organizirana je bila ponovna delavnica za SEM operaterje (invitation_CEMM_workshop_6). Poleg vakuuma, ki je pomemben v elektronski mikroskopiji (6 workshop-vacuum_HANDOUTS). Smo govorili še o pripravi vzorcev (6 workshop-sample preparation_HANDOUTS) ter o sestavi mikroskopa in kako si lahko še drugače predstavljamo elektromagnetne leče (6 workshop-scanning electron microscope_handouts).

Vabimo vas na 5. CEMM delavnico Objavljeno: 11.07.2017

Vabljeni na 5. CEMM delavnico, ki bo v ponedeljek 17.7. ob 9h v Kolarjevi predavalnici. Delavnica je namenjena šolanju novih operaterjev na vrstičnem elektronskem mikroskopu (SEM). invitation_CEMM_workshop_5th V prvem delu bomo predstavili vakuum in kako smo v zadnjih 100 letih spremenili naš pogled na razumevanje praznine. Obravnavali bomo različna območja nizkega tlaka ter različne vrste…
Beri dalje »

Videti nevidni svet – prispevek v oddaji Ugriznimo znanost Objavljeno: 27.04.2016

Oddaja Ugriznimo znanost na poljuden, sproščen in duhovit način razlaga znanost. Kako lahko vidimo nevidni svet je bilo predstavljeno 7.4.2016 na RTV SLO. Posnetek si lahko pogledate v arhivu.

4. CEMM delavnica: “Microanalysis – The Energy Dispersive Spectroscopy” Objavljeno: 19.04.2016

V sredo 20.4.2016 je Center za elektronsko mikroskopijo in mikroanalizo izvedel 4.CEMM delavnico (invitation_CEMM_workshop_4th), ki je bila razdeljena na dva dela z odmorom za piškote. Cilj delavnice je bil predstaviti mikroanalizne tehnike – predvsem EDS. Spoznali smo izvor X žarkov in kako poteka njihova detekcija, katerim pogojem mora zadostiti analiziran vzorec, da dobimo pravilno identifikacijo. Na hitro…
Beri dalje »